SM-format 2010-2014

Denna sida innehåller information om det SM-format som användes vid SM 2010-2014. Tanken med detta utslagsformat var att få ett spännande avgörande med en final om bäst av tre matcher. Tyvärr orsakade formatet i praktiken flera problem, bland annat vid turneringar med relativt få (~30) deltagare då många utslagsmatcher var avgjorda på förhand. Dessutom krävdes mycket extra tid och kraft från arrangörerna att ordna utslagslottningen och rapportera resultaten korrekt eftersom manuell justering av resultatlistorna krävdes för att placeringarna skulle bli rätt. Enligt beslut av årsmötet 2014 behöver detta format inte längre användas utan det är upp till styrelsen för SGF att besluta hur SM ska spelas. För framtida referens har vi dock valt att här nedan spara det tidigare SM-formatet, eftersom årsmötesprotokollet från 2009 ännu inte finns tillgängligt här på förbundets hemsida.

Kvalificering

Endast svenska medborgare kan kvalificera sig till SM. Under SM spelar sexton seedade spelare en utslagsturnering. Dessa spelare väljs enligt följande.

Vinnaren samt spelaren på andra plats i en Svensk B-turnering blir direktkvalificerade till utslagsturneringen på SM. Endast spelare med svenskt medborgarskap räknas när man avgör vem som blivit etta respektive tvåa. Utöver de spelare som kommit etta eller tvåa i någon turnering direktkvalificeras den regerande svenska mästaren. Resterande platser fördelas när registreringen är avslutad så att det blir exakt 16 spelare som deltar i utslagsturneringen. Platserna delas ut efter svensk rank. I andra hand används GoR, i tredje hand placering på föregående SM och i sista hand lottning.

Formatet

Övriga deltagare spelar en vanlig Mac-Mahon-turnering (alla spelare noteras dock med MMS som vanligt, det är bara lottningen som är riggad). När en spelare förlorar ett parti i utslagsturneringen (inte i finalen) faller den in i Mac-Mahon-turneringen.

Finalen avgörs som bäst av tre partier. Ifall finalen är avgjord efter två partier spelas det tredje partiet inte (det räknas i alla fall inte). Vinnaren får 6 MM-poäng och tvåan 5 MM-poäng oavsett ifall finalen avgjordes 2-0 eller 2-1 för att ge rättvis SOS till övriga deltagare.

Med ett SM på 6 ronder blir det alltså:
rond 1: 16 spelare i utslagsturneringen (åttondelsfinal)
rond 2: 8 spelare kvar i utslagsturneringen (kvartsfinal)
rond 3: 4 spelare kvar i utslagsturneringen (semifinal)
rond 4: första finalpartiet
rond 5: andra finalpartiet
rond 6: tredje finalpartiet (vid behov)

Första och andra plats avgörs av finalen, övriga placeringar avgörs av poängen i Mac-Mahon-turneringen. Placeringen man får fram på detta sätt används även för att fördela VM-poängen.

Seedning

Sittande mästaren seedas först, därefter i ordning efter rank, GoR och i sista hand lottning.

I första ronden möts: SM-träd
Spelare 1 och 16. Vinnaren kallar vi A1.
Spelare 8 och 9. Vinnaren kallar vi A2.
Spelare 4 och 13. Vinnaren kallar vi A3.
Spelare 5 och 12. Vinnaren kallar vi A4.
Spelare 7 och 10. Vinnaren kallar vi A5.
Spelare 2 och 15. Vinnaren kallar vi A6.
Spelare 3 och 14. Vinnaren kallar vi A7.
Spelare 6 och 11. Vinnaren kallar vi A8.

I andra ronden möts:
Spelare A1 och A2. Vinnaren kallar vi B1.
Spelare A3 och A4. Vinnaren kallar vi B2.
Spelare A5 och A6. Vinnaren kallar vi B3.
Spelare A7 och A8. Vinnaren kallar vi B4.

I tredje ronden möts:
Spelare B1 och B2. Vinnaren kallar vi C1.
Spelare B3 och B4. Vinnaren kallar vi C2.

Under rond fyra till sex spelar C1 och C2 final.