Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig spela på OGSTrots spelets djup och komplexitet så tar det bara några minuter att lära sig reglerna. Om du känner någon gospelare så kan du säkert be om en introduktion. Men, om du vill lära dig på egen hand så finns det många utmärkta ställen online. Våra favoriter är:

Dessutom finns PDF-filer med sammanfattade regler för nybörjare på denna sida.

När du kan grunderna så försök att spela så många partier du bara kan för att få erfarenhet. Du kan t.ex. besöka någon go-klubb, eller spela online eller mot datorn. Att spela mot andra kan vara motigt i början då de ofta har mycket mer erfarenhet än du. Men, kom ihåg att alla förlorar många partier i början - dra inte slutsatsen att du saknar talang! Go tar tid att bemästra och det tar oftast flera månader innan du börjar få en känsla för vad som händer på brädet.

För att jämföra skickligheten hos olika spelare, och göra det möjligt att spela jämna partier trots olika nivå, så finns det inom go system för gradering precis som i många kampsporter. Du kan läsa mer om detta på sidan om ranker och handikapp.

Om du vill ha tips på hur du kan göra för att utvecklas som gospelare så ta en titt på sidan med våra tips för att bli starkare!