Oavgjort mot Rumänien i Lag-EM rond 2!

Inlagt av admin ons, 2014-11-05 - 09:26

Igår den 4:e november spelade Sverige mot Rumänien i Lag-EM. Rumänien är ett erkänt starkt lag och som lagkaptén är jag stolt över att vi lyckades spela oavgjort med 2-2. Tack ni som spelade och ni andra som tittade och kommenterade under matcherna! Alla resultat finns här. Nedan följer min personliga sammanfattning av varje parti i den ordning som de spelades färdigt (klicka på “läs mer”). 
Mvh Eskil, lagkaptén

Bräde 3: Jakob Bing (Svart) mot Mihai Valentin Serban (Vit)
Jakob valde en spännande strategi med mycket influens tidigt i matchen. Vit fick mycket poäng på kanterna, bland annat genom att fånga 10 svarta stenar i en ko. Svart fick bryta upp en kant i utbyte men vit hade fortfarande ett övertag i poäng. Jakob försökte nu reducera en av kanterna men tyvärr var det svårt att leva lokalt och svart flydde mot mitten i jakt på ögon. Vit följde efter och kunde reducera mycket av den influens som svart byggt upp. Mihai spelade bra och lyckades inte bara reducera mitten, utan dessutom få poäng där själv. Till slut fick vit döda ytterligare 8 stenar i mitten och Jakob, som kämpat mycket tappert, såg sig besegrad och gav upp partiet efter 168 drag. 
[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/kidu24_5d_vs_B…]

Bräde 4: Micael Svensson (vit) mot Daniel Cioata (svart)
Micael hade ett bra parti från start och säkrade tidigt två hörn och en av sidorna i utbyte mot att svart fick influens. Vit lyckades effektivt reducera svarts influens och behöll en knapp ledning genom den stora delen av partiet. Tyvärr hade partiet råkat få fel inställningar för byo-yomi, med 25 stenar på 5 minuter istället för 10 minuter. Micael använde sin tid och kom därmed in först i byo-yomi, men han lät sig inte påverkas av eventuell stress från klockan utan spelade fortsatt stabilt. I slutet lyckades vit få in en fin sekvens i mitten som tog bort många poäng för svart och partiet slutade +8.5 till Micael inklusive komi. Grattis och väl spelat!
[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/MicaelSWE_1k_v…]

Bräde 1: Fredrik “Fredda” Blomback (svart) mot Ion Florescu (vit)
Svart hade bra möjligheter från start, men efter ca 70 drag gjorde han en allvarlig läsmiss och hamnade i stort underläge. Fredda tog sig en funderare och fortsatte dock att spela, nu krävdes något extraordinärt för att komma in i matchen igen. En seger för Sverige på förstabrädet hängde nu på en mycket skör tråd. Men! Efter ytterligare 70 drag så missade vit en skärning: svart lyckades skära vit och skapa en dubbelattack som hotade att döda på stor skala. Vit vägrade att låta sig fångas enkelt och försökte stabilisera båda grupperna så fort det bara gick. Båda spelarna var nu i byo-yomi och slogs om ögonform för flera grupper. Fredda spelade lugnt och fick successivt solid form samtidigt som fighten spred sig över brädet, vilket resulterade i ögonform för svart samtidigt som han lyckades isolera en tredje vit grupp i mitten med bara ett öga! Vi som följde matchen på KGS tyckte att det nu verkade ganska jämt igen och hejade hoppfullt på Fredda, med återkommande hurrarrop för Micael som sällat sig till skaran på KGS efter sin vinst en stund tidigare. Vi var flera som nu var imponerade av Fredriks slutspel. Sakta men säkert fylldes brädet av drag som gav små men ack så viktiga poäng. När KGS score estimator visade en ledning med 20 poäng för Fredda så trodde vi, med läsmissen i färskt minne, knappt våra ögon. Vilken comeback! Nu kändes det omöjligt för vit att rå på svarts ledning, och mycket riktigt så slutade matchen med 17.5 poängs fördel för svart. Väl spelat! Efteråt så gick Fredda igenom matchen på KGS med oss som var där, mycket uppskattat. 
[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/Tsurukame_6d_v…]

Bräde 2: Charlie Åkerblom (vit) mot Lucian Deaconu (svart)
Partiet började som planerat en timme senare än de andra men var lika spännande att följa. Efter cirka 80 drag fann sig Charlie ägare till ett ganska stort hörn, men tyvärr på bekostnad av att vara allvarligt hotad i mitten och tvingades fly med en stor grupp. Jakten var igång, och vit fick kämpa hårt för minimalt liv i mitten, vilket gav svart mycket influens och dessutom slutade i gote för vit. Till råga på allt så blev två vita stenar avskurna. Minst sagt en tuff sits. Charlie gav sig dock inte utan kämpade tappert vidare. Han var noga med att inte ge bort poäng och lyckades fånga en och annan sten vilket sakta plockade poäng för vit. Svart verkade dock fortfarande leda. Efter 150 drag fick vit en ko som hotade att länka upp de två tidigare avskurna stenarna! Spänningen höjdes ett snäpp. Charlie hade sannerligen inte brist på stora ko-hot, men svart hade också en gedigen lista av drag som vit ville svara på. En lång ko-fight följer där vit spelar i byo-yomi, allt medan svarts huvudtid stadigt tickar nedåt. Efter 50 drag fick vit till slut vinna ko-fighten, men svart lyckades blockera vit från att koppla de två stenarna. Partiet såg nu jämnt ut, men utgången var ännu osäker då många poäng fanns i mitten utan klar ägare. Svart spelade dock bra endgame och lyckades förstöra ett stort område med möjliga vita poäng (Fredda och Micael enades på KGS om att vit kunde ha vunnit om han spelat O7 istället för N6). När alla poäng räknats blev resultatet +5.5 till Lucian. Väl spelat ändå Charlie, det var ruggigt spännande att se matchen!

[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/KaninSWE_4d_vs…]