EM-laget klara för A-ligan 2015/2016 efter kvalvinst mot Ungern!

Inlagt av admin ons, 2015-06-10 - 11:35

Det svenska EM-laget har under året som gått spelat nio ronder i Lag-EM. Vi har som tidigare år spelat i den högsta ligan, A-ligan, och därmed mött Europas absolut starkaste spelare. Att vinna A-ligan, eller ens komma bland top-4 (som får spela final under EGC), är nästan omöjligt för oss. Men, att spela i den högsta ligan innebär att Sveriges toppspelare fått chansen att förfina sitt spel genom att pröva vingarna mot svårast tänkbara motstånd. Vi är många som tycker att det är en fin möjlighet att utveckla gospelandet i Sverige, och därför har vi, som tidigare säsonger, satt upp målet att spela så bra att vi håller oss kvar och får spela i A-ligan även nästa säsong. Detta kräver en stabil insats från hela det svenska laget, och tidigare år har vi precis klarat oss genom att sluta på plats 7 eller 8 av de tio lagen i A-ligan. [Läs mer här]

Efter årets sista rond slutade vi dock på plats 9, delvis på grund av mycket starkt spel av Finland som slog Ukraina med 3-1 och därmed klättrade om oss i tabellen. En tiondeplats hade inneburit automatisk nedflyttning till B-ligan, men en niondeplats innebar att vi fortfarande hade chansen att bli kvar i A-ligan om vi kunde vinna en extra kval-match mot Ungern. Kvalmatchen spelades igår den 9:e juni kl 20, med fem bord från varje lag istället för ordinarie fyra. Ungern har under förra säsongen spelat i B-ligan där de kom tvåa med 8 vinster, tre oavgjorda matcher och inga förluster. Helt klart ett lag att ha respekt för, men vi har också ett starkt lag och kände att vi hade chansen att slå dem och hålla oss kvar i A-ligan. Vi behövde dock tre vinster av fem möjliga.

För Sverige spelade igår Fredda, Charlie, Peder, Micael och Kim. Kvällen bjöd på ruggigt spännande matcher som följdes av en diger skara på KGS. Efter knappt två timmar fick Micael erkänna sig besegrad, men strax därefter lyckades både Charlie och Fredda tvinga sina motspelare att ge upp. Vi hade nu överläge, men 2-1 räcker inte för seger. En stund senare fick även Kim ge upp sitt parti och det var nu olidligt spännande, alltså 2-2. Peders match såg dock bra ut för Sverige med en stabil ledning, och under slutspelet hade Peder en stor hejarklack på KGS. Skulle ledningen hålla ända till slutet? Peder höll för pressen och spelade hem en stabil vinst med 6.5 poäng. Resultatet var nu klart: 3-2 mot Ungern och Sverige blir alltså kvar i A-ligan även nästa säsong!

Jag har som lagkaptén valt ut vilka som spelar varje rond och skött kommunikation med andra lag och med arrangörerna från EGF. Jag vill tacka alla som ställt upp i EM-laget och spelat för Sverige - det är mycket starkt att vara kvar i A-ligan! Väl spelat alla, både igår och under de tidigare nio ronderna. Hurra för EM-laget!

Nedan finns matcherna från gårdagen. Observera att Fredriks match på förstabrädet innehåller kommentarer av Ali Jabarin 1p, en av Europas absolut starkaste spelare, som var generös nog att gå igenom partiet på KGS efter matchens slut. Ett extra tack till Ali för genomgången.

Bräde 1: Fredrik Blomback (svart) mot Csaba Mero (vit)

[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/PETGC_round10-…]

Bräde 2: Charlie Åkerblom (vit) mot Rita Pocsai (svart)

[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/PETGC_round10-…]

Bräde 3: Peder Wiklund (svart) mot Dominik Bővíz (vit)

[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/PETGC_round10-…]

Bräde 4: Micael Svensson (vit) mot Peter Markó (svart)

[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/PETGC_round10-…]

Bräde 5: Kim Johansson (svart) mot  Zoltan Fodi (vit)

[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/PETGC_round10-…]

Tags