Oavgjort mot Nederländerna i Lag-EM

Inlagt av admin ons, 2015-03-04 - 09:45

Igår spelades alltså rond nummer sex av totalt nio i Lag-EM och Sverige mötte Nederländerna. Alla matcher spelades på ordinarie tid, d.v.s. tisdagen den 3:e mars kl 20 på Pandanet IGS. På förstabrädet spelade än en gång vår Fredrik Blomback (vit) som denna gång fick möta en 6d vid namn Geert Groenen (svart). Geert är en mycket rutinerad spelare som hållt en nivå av 5d eller starkare under drygt 20 år. Fredda lät sig dock inte skrämmas av detta utan höll siktet inställt på vinst. Efter tio drag så spelades en intressant joseki där vit fick influens mot båda sidor mot att svart fick ett stabilt hörn och en potentiellt svag grupp i mitten. Båda spelarna försökte stabilisera sin form med minsta möjliga ansträngning och, som brukligt när det spelas joseki, så blev resultatet lokalt sett ungefär lika bra för båda spelarna. Frågan var vem som skulle lyckas vända helheten till sin fördel. Efter drygt 100 drag så hade spelarna två hörn var och ett aningen svårdefinierat område i mitten där båda spelare hade användbar influens. Att på 6d-nivå lyckas få tag på bara några extra poäng ur detta område var inte lätt, men efter nästan 300 drag så kunde Fredrik räkna hem en seger med hela 6.5 poäng. Starkt! 

På andrabrädet spelade Charlie Åkerblom mot Gilles van Eeden, ytterligare en rutinerad 6d. Charlie öppnade med dubbla 6-3 som svart, en ovanlig men spännande inledning av matchen. Med drag 5 så närmade sig svart ett av vita hörnen, men tyvärr så blev inte denna sekvens helt bra för svart. Efter 25 drag så hade vit fått stark influens genom ponnuki på båda sidor, även om svart fick hörnet. Även i detta parti så fick spelarna två hörn vardera, men vit fick aningen mer stabila poäng på sidorna. Efter 91 drag så hade svart stor potential för poäng på vänsterkanten, men innan svart hann stänga till denna moyo så gjorde vit en ansats att reducera området rejält med en sten precis i utkanten av området. Charlie insåg att det inte skulle räcka att krypa ihop och försvara, utan satsade allt på att försöka fånga och förhoppningsvis döda den vita stenen. Den vita stenen hade dock alltför många möjligheter att fly eller skapa eget liv och trots att svart lyckades omringa gruppen så levde vit relativt enkelt. Nu var det inte mycket kvar av svarts ursprungliga potential. Charlie gav sig dock inte och lyckades, med hjälp av den influens han fått när han omringat den vita gruppen, nästan döda en annan grupp i mitten. Tyvärr så var nyckelordet i denna sekvensen ordet "nästan"; gruppen lyckades nämligen leva och efter 264 drag så erkände sig Charlie besegrad. Bra kämpat!

Sveriges tredjebord hade tidigare annonserats som Peder Wiklund, men tyvärr satte en rejäl förkylning klorna i Peder lagom till matchdagen. Istället hoppade Klas Almroth, också han 4d, in på tredjebrädet mot nederländernas René Aaij. Klas (vit) fick efter öppningen en ganska låg position med relativt säkra poäng på kanterna. Detta gav dock svart en mycket stark influens mot mitten och hopp om att bygga en mycket stor moyo. Efter att hörnen, även i denna match, delats lika mellan spelarna så var vit tvungen att hitta på något för att bryta upp svarts center. Publiken på KGS tyckte nu att det såg knepigt ut för vit. Klas gav bort några stenar i utbyte mot att förminska mitten en aning och dessutom fånga fyra svarta stenar. När vit dessutom efter 142 drag lyckades fånga fler svarta stenar och förminska ett av svarts hörn så såg det ut som att vit hade chans till seger. Brädet var dock långt ifrån fullt och många poäng fanns kvar att spela om. Efter totalt 233 drag så kunde åskådarna dock andas ut när det visade sig att Klas vunnit med 2.5 poäng (inklusive komi) - hurra!

På det bord 4 möttes Micael Svensson (svart) och Ruben Cornelissen (vit). Båda spelarna verkade överens om att hålla en ovanligt låg profil från start: efter 46 spelade drag var endast sju stenar placerade på fjärde linjen eller högre. Snart dök det dock upp två fighter som spred sig över brädet och möttes i mitten. Båda spelarna jagade varandra och det var svårt att avgöra vem som skulle få överläge när mitten väl stabiliserats. Efter ca 140 drag så såg sig svart tvungen att överge sju stenar på kanten i utbyte mot att få koppla sina grupper och reducera vits potential i mitten. De offrade stenarna gjorde att vit fick ett stort hörn och många stabila poäng. Svart hade dock också ett stort hörn med många poäng och matchen var mycket spännande. Hela 320 drag senare, den längsta av kvällens fyra matcher, så var det dags att räkna poäng. Glada hurrarrop hördes först när klienten GoPanda rapporterade att Micael vunnit med 11,5 poäng, men det kunde väl inte vara rätt när matchen varit så jämn? Tyvärr så visade det sig att partiet hade fel komi-inställning, -5,5 poäng istället för +6,5 till vit, så det korrekta resultatet var en seger till vit med minsta möjliga marginal: 0,5 poäng. Ack så nära, men ändå bra kämpat av Micael.

Det blev alltså totalt två vinster och två förluster mot Nederländerna vilket gör att Sverige nu ligger på den 6:e plats tätt följda av Finland. Nästa match är den 24:e mars då vi möter Ryssland - välkomna alla att följa matcherna då!

Bräde 1: Fredrik Blomback (vit) mot Geert Groenen(svart)

[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/PETGC_round6_S…]

Bräde 2: Charlie Åkerblom (svart) mot Gilles van Eeden (vit)

[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/PETGC_round6_S…]

Bräde 3: Klas Almroth (vit) mot René Aaij (svart)

[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/PETGC_round6_S…]

Bräde 4: Micael Svensson (svart) mot Ruben Cornelissen (vit)

[glift]http://sgf.goforbundet.se/sites/sgf.goforbundet.se/files/PETGC_round6_S…]