Så här bli du starkare

Go blir roligare ju starkare man är. För en talangfull person som tränar hårt brukar det ta ungefär två år att nå upp till ranken 1 dan. För oss vanliga människor tar det mycket längre tid, om vi ens någonsin tar oss dit. Träning hjälper dock, så kasta dig över de länkar vi har samlat nedan!

Lös go-problem (tsumego)

Go handlar till stor del om läsning, alltså att kunna se några drag in i framtiden på brädet. Om du förbättrar din läsning blir du säkerligen starkare fort! Det enklaste sättet är att läsa go-problem (tsumego på japanska). Det finns många bra böcker med go-problem, men det finns också många bra sidor på internet. Ett bra exempel är www.goproblems.com.

Studera vanliga sekvenser (joseki)

Vissa sekvenser av drag återkommer om och om igen i partier eftersom de visat sig vara de bästa möjliga dragen för båda sidor (svart och vit) givet en viss startsituation. Dessa standardsekvenser kallar joseki på japanska och förekommer ofta i starka spelares partier. Att lära sig några av dem kan vara mycket användbart. Om du är intresserad av joseki så rekommenderar vi att du tar en titt på Kogo's Joseki Dictionary eller BruGo.be.

Studera starkare spelares partier

Många europeiska tävlingar direktsänds på goservrar såsom KGS och IGS. För att se de starkaste asiaternas partier behövs däremot ofta ett betalt abonnemang hos någon av dessa.

Be en starkare spelare om kommentarer på partier du spelat

Ofta hjälper det att du själv tittar igenom ditt parti efteråt, i synnerhet om du förlorat. Ibland upplever du kanske att du inte vet vad som hände. Då är det bra att få en starkare spelares kommentarer. Go Teaching Ladder (GTL) fyller det syftet.

Ta lektioner

Ett hett tips för att bli starkare är online-skolan Nordic Go Academy som drivs av några av våra finska go-vänner. Fler lärare som kan ge lektioner hittar du på Senseis lista över lärare.

Artiklar om att utvecklas som gospelare

David Ormerod (5d) har skrivit en artikel på engelska om ur man utvecklas som go-spelare.

Några tips från de starkaste spelarna i Sverige

Vi har frågat två av våra starkaste spelare vad som hjälpte dem att utvecklas och bli så ruskigt starka.

  Fredrik Blomback, 5 dan* Peder Wiklund, 4 dan*
Hur tränar du för att bli bättre på go? Jag studerar först och främst proffspartier men jag tycker samtidigt att det är mycket viktigt att spela egna partier och ha någon form av lärare som kan gå igenom. Jag spelar jämna partier, helst sådana där jag känner nerv och verkligen vill spela bra, t ex när jag möter någon högre rankad eller någon som jag vet att jag spelar jämnt med.
Vad har hjälpt dig mest? Det som har hjälpt mig mest är att jag alltid strävat efter att bli bättre. Motivation är mycket viktigt! Partier, partier, partier. Man kan läsa hur många böcker som helst, men om man inte spelar blir man ändå inte bättre.
Vilka tidsinställningar och motståndare rekommenderar du? Jag anser att när man fortfarande är kyu-spelare är det mycket viktigt att samla på sig erfarenhet och det gör man bäst genom att spela många partier. Därför var blitz en personlig favorit när jag var svagare. När man börjar närma sig danträsket så kan det vara vettigt att spendera lite längre tid på sina partier. Personligen brukar jag spela med 15 min maintime och 40-50sek byo-yomi. Jag gillar snabba partier, 20sek/drag och snabbare. Jag tycker det är värdefullt att spela mot alla ranker, men mest nerv är det förstås när man möter någon som man vet är starkare.
Vilka fallgropar bör man undvika? Jag tycker att man ska göra det man tycker är kul eftersom man bör komma ihåg att Go bara är en hobby. Avskyr man liv och död ska man inte känna sig tvungen till att göra det, utan göra något man tycker är roligare, som att kolla igenom proffspartier eller helt enkelt spela. Den värsta fallgropen tycker jag är att man är rädd för att förlora och därför inte spelar. Det är viktigt att komma över den tröskeln och spela många partier.
Vilken inställning har du till spelet och att vinna? Jag tror att de flesta, inklusive jag, motiveras av att vilja vinna och jag anser att utan denna drivkraft är det svårt att bli bättre. Samtidigt har jag träffat många vänner genom Go, så när jag åker till en turnering så är inte mitt mål att endast vinna turneringen utan även att umgås och ha det trevligt. Det viktigaste med Go är såklart att det ska vara roligt. Den bästa känslan är när man känner att man spelar på topp och inte kan se ett enda misstag i sin match, men lika upplysande är förvåningen när man förlorar mot nästa motståndare utan att ha en aning om vad som gick snett.
Har du några andra råd till en nybörjare? Kom ihåg att alltid ha kul när du spelar Go och att förlora är en del av spelet. Spela många partier. Ett säkert sätt att ständigt känna motivation och lust att spela är att hitta likasinnande, gärna på samma nivå så man sporrar varandra att bli bättre.

* Rank den 15 augusti 2009.