Svenska Mästerskapen 2023

Välkomna till de Svenska Mästerskapen i Go 2023! Turneringen spelas detta år i Göteborg under Kristi Himmelfärds-helgen, med start lördagen den 20:e maj och slut söndagen den 21 maj. Turneringen spelas som en 5-ronders McMahon-turnering (EGF klass A). Spellokal är Göteborgs schackcenter på Vegagatan 20, 41309 Göteborg (Google Maps), d.v.s. samma lokal som vi använde för Göteborg Open 2022. Nedan följer detaljerad information om turneringen.

Anmälan

Lista över redan anmälda

Schema

Här finns ett preliminärt schema för dagen. 

Fredag 19 majLördag 20 majSöndag  21 maj
 08:45-09:45 Registrering09:30 Rond 4
 10:00 Rond 1LUNCH
 LUNCH13:30 Rond 5
 14:00 Rond 2Snarast: Prisutdelning
ca 19-21: Blixt-SM17:00 Rond 3 

 

 

 

 

 

 

Turneringsformat

Svenska Mästerskapen spelas som en 5-ronders McMahon-turnering, vilket i korthet innebär att alla spelare börjar med att möta någon på samma nivå. En spelare som vinner många matcher får möta svårare motstånd och omvänt. För att få starta som 1 kyu eller starkare så krävs en officiell svensk gradering. En spelare som inte har en officiell gradering kan alltså spela som 2 kyu eller svagare.

Turneringens McMahonribba eller "topgrupp" kommer att sättas beroende på styrkan hos de spelare som deltar i turneringen. På motsvarande sätt så sätts handikapp-ribban där startfältet börjar tunnas ut. Som särskiljare används i första hand MMS, i andra hand SOS, och i tredje hand "inbördes möte". SOSOS, SODOS och dylikt används inte. Den spelare med svenskt medborgarskap som har bäst placering efter sista ronden blir Svensk Mästare. Den spelare under 18 år med svenskt medborgarskap som har bäst placering efter sista ronden blir Svensk Juniormästare. 

Japanska regler, d.v.s. vanlig poängräkning på territorium, gäller. 
Fischer-tid: 45 min grundtid + 15 s per drag.
Komi: 6.5 poäng till vit.
Handikapp: Ej i toppgruppen. I övrigt vid behov för spännande partier.

Kost och logi

Under turneringen serveras kaffe och te utan kostnad. Ett mindre utbud av frukt, godis etc. kommer att säljas till självkostnadspris under turneringen. Lunch och middag ordnas på egen hand, det finns gott om restauranger i närheten av spellokalen.

Det finns möjlighet att övernatta i spellokalen för 100 SEK per natt, men av praktiska skäl är antalet övernattande begränsat till 8 personer. Det är först till kvarn som gäller. Det går att sova i lokalen även fredag-lördag, d.v.s. natten innan turneringen om så önskas. Det finns flera vandrarhem/hotell i närheten, se t.ex. Google Maps.

En enklare frukost kan köpas på plats av Göteborgs go-klubb för 25 kr per dag.

Deltagaravgift

Ordinarie: 300 SEK

Studenter/pensionärer/arbetslösa: 150 SEK

Spelstyrka 10 kyu eller svagare: 150 SEK

Personer under 18 eller som spelar sin första turnering: gratis!

Priser

Svenska Goförbundet delar ut ett vandringspris till den som blir svensk mästare. Presentkort delas ut till kyu-spelare med särskilt bra resultat. VM-poäng delas ut bland de 10 bäst placerade svenska medborgarna som 25-19-14-10-7-5-4-3-2-1. SM ger alltså ovanligt många VM-poäng och en bra placering ökar sannolikheten att bli tillfrågad att representera Sverige i tävlingar utomlands.

OBS: Inga penningpriser delas ut i denna turnering. Eventuellt överskott går till Göteborgs Go-klubb.

Frågor?

Om du har frågor eller funderingar så är det bara att kontakta Göteborgs go-klubb, enklast via gbg.goklubb@gmail.com

Datum:
Plats:
Göteborg