Skip to main content

Den Europeiska Gokongressen (EGC) hölls år 2017 i tyska Oberhof och lockade rekordmånga spelare och besökare. Hela 821 personer deltog i huvudturneringen som spelades över två veckor. Vann gjorde Zhang Tao 5p från Kina som imponerande nog gick obesegrad genom alla tio ronder! Det delvis överlappande Europeiska Mästerskapet vanns av ryska Ilja Shikshin 1p, som därmed försvarade sin titel från Sankt Petersburg förra året. Bäste svensk i huvudturneringen blev Martin Li 4d som slutade på plats 162. Martin, och flera andra svenskar, spelade dock inte alla tio ronder utan nöjde sig med en veckas turneringsspel. Längre ned i detta inlägg finns en summering för hur svenskarna presterade i årets EGC. Innan dess är det dock värt att notera att då det var fler än 10 svenskar som deltog i både vecka 1 samt helgturnering på EGC så berättigar dessa turneringar till VM-poäng. Aktuell poängställning finns här. Vi måste också nämna Lova Wåhlin som efter mycket starkt spel under EGC nu har förtjänat graden 2 dan - Grattis!

12 svenskar deltog i turneringens första vecka då fem ronder spelades. Här är deras placeringar, rank, klubb samt antal vinster under vecka 1:

623 Sang Liya         6k Borl  1

Robin Nilsson fortsatte, som ende svensk, även att spela tre ronder under vecka två innan han tog sig hemåt igen.

10 svenskar spelade även i helgturneringen, som hade 5 ronder med 60 minuters huvudtid. Totalt tävlade 635 spelare och svenskarnas placeringar blev följande:

425 Sang Liya         6k Borl  1

Det spelades även en snabbturnering med åtta ronder och 30 minuters "sudden death". Fem svenskar deltog (Kim, Robert, Peter, Dan och Reino) men spelade inte alla åtta ronder. Många av de 382 deltagarna gjorde samma sak och därför var turneringen i praktiken mindre under varje rond.

Slutligen bör också nämnas att Liya Sang, som enda svensk, även spelade i Ladies Tournament. Hon vann två av tre ronder och slutade på plats 42 av 69 tävlande.